Fašiangové šišky

Bez masla, ale výborné. Nielen na fašiangy.

Do deci vlažného mlieka zamiešajte lyžicu cukru a pridajte pol kocky čerstvého droždia.

O desať minút zamieste spolu s ďalšími dvoma deci vlažného mlieka, polovicou kelímka smotany na šľahanie (najlepšie 23%), lyžicou rumu, dvoma žĺtkami, lyžicou cukru  a jedným vanilkovým cukrom.

Cesto musí byť hladké, bez hrčiek, polotuhé.

Misu prikryte a nechajte hodinu kysnúť pri izbovej teplote.

Po hodine vylejte cesto na pomúčenú dosku, jemne rozvaľkajte na hrúbku jedného centimetra a naolejovaným pohárom vykrajujte šišky.

Vysmážajte v horúcom oleji alebo masti pri strednej intenzite ohňa najprv zakryté. Keď sa na jednej strane usmažia, čo je dosť rýchlo, poobracajte ich a dosmažte už odokryté.

Nechajte odkvapkať na papierovom obrúsku, potrite marhuľovým džemom a poprášte cukrom. Nebojte sa, samotné šišky sladké nie sú.

Finta

Neprekysnite! Hodina, max. hodina a štvrť stačí.

Pri smažení musia šišky v oleji plávať.

Nákupný zoznam

500 g polohrubej múky, 3 deci mlieka, pol kocky čerstvého droždia, pol kelímka šľahačky, lyžica rumu, 2 lyžice kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, džem na potretie, práškovýcukor na poprášenie.

Komentáre

Dostávaj moje novinky ako prvá!