Dukátové buchtičky – buchtičky se šodó

Dukátové buchtičky ako rozkošný dezert pohladia dušu.

Koľko to trvá

2 hodiny aj s kysnutím cesta.

Ako sa to robí

Buchtičky:

Z vlažného mlieka, lyžice cukru  a droždia spravte kvások, nechajte 15 minút nažiť.

Cesto vymiesime z 250 g hladkej múky, 2 vajec, 2 žĺtkov, trochy soli, 2 lyžíc cukru, štipky., nastrúhanej pomarančovej kôry, masla a mlieka. Má byť hladké a mäkké, skôr redšie. Ak sa vám zdá príliš riedke, pridajte trochu múky.

Nechajte prikryté asi 30 – 45 minút vykysnúť. Dáme na dosku, rozvaľkáme na 2 cm, nakrájame a vyrábame jednotlivé buchtičky, ktoré ukladáme na vymastený plech, alebo pekáč. Potrieme roztopeným maslom s rumom teraz a aj hneď po upečení. Pečieme na 180 stupňov cca 30 minút.

Krém

Smotanu a mlieko prevaríme s cukrom, vanilkovým luskom, alebo arómou  a pomaly vo vodnom kúpeli zašľaháme do žĺtkov. Keď krém zhustne, je hotový.

Finta

Odporúčam uvariť dvojitú dávku krému.

Nákupný zoznam:

Buchtičky: 60 ml mlieka, 250 – 300 g múky, 45 g kryštálového cukru, 20 g kvasníc, 2 vajcia, 2 žĺtka, štipka soli, 1 pomaranč na kôru, 60 g masla izbovej teploty + na potretie + na vymastenie pekáča.

Krém:

1 smotana, alebo šľahačka,  50 ml mlieka, 2 lyžice cukru, vanilkový lusk, alebo aróma, 3 žĺtka

Komentáre

Dostávaj moje novinky ako prvá!