Francúzske zemiaky

Francúzske zemiaky tentokrát s cibuľou. Výborné.

Koľko to trvá

2 hodiny aj viac, ak nemáme uvarené zemiaky a údené mäso. S uvarenými niečo cez hodinu.

Ako sa to robí

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť (ideálne uvariť večer). 5 vajec uvaríme na tvrdo.

Údené mäso uvaríme vo vode, necháme trochu vychladnúť.

Cibuľu opražíme na masti, alebo oleji do bledohneda.

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kolieska a poukladáme v jednej vrstve do vymastenej zapekacej formy.

Ako druhú vrstvu dáme údené mäso, alebo šunku, nakrájané na kocky.

Tretia vrstva sú vajcia, nakrájané na kolieska.

Potom pridáme opraženú cibuľu.

Potom zase mäso.

Nakoniec zemiaky.

Dáme do trúby na 200 stupňov na 10 – 15 minút.

Medzitým vyšľaháme 5 vajec so smotanou. Posolíme, pokoreníme.

Vyberieme horúce zemiaky a polejeme vajíčkovou zmesou. Posypeme nastrúhaným syrom.

Vrátime do trúby na dopečieme, cca pol  až trištvrte hodinu.

Podávame mierne vychladené s kyslou uhorkou, alebo šalátom.

Finta

Zemiaky môžete poliať aj hneď, ale lepšie je nechať ich rozhorúčiť, vtedy sa vajcia rozlejú rovnomerne. A cibuľa nie je nutná, ale je to s ňou super!

Nákupný zoznam

1 kg pevných zemiakov, Pol kila údeného mäsa, alebo šunky, 4 cibule, 10 vajec, 1 šľahačka, syr na strúhanie, soľ, korenie.

Komentáre

Dostávaj moje novinky ako prvá!