Krkovička na grile

Leto rovná sa grilovačka. Najlepšia je asi krkovička. Jemná, chutná, pretkaná tukom. Geniálna je s kosťou, aj bez kosti. Skúste steaky v pivnej marináde.

Koľko to trvá

Príprava 10 minút, marinovanie minimálne 4 hodiny, najlepšie cez noc, grilovanie 2×3 minúty

Ako sa to robí

V mise, kam dáme marinovať 2 (teda alebo viac) steaky z krkovice – asi 2 cm hrubé – zamiešame 2 lyžice olivového oleja, 2 lyžice horčice, 3 deci svetlého piva, 2 lyžice hnedého cukru, sušený tymián, rozdrvený jalovec, šťavu z jedného citróna a čerstvo mleté čierne korenie. Vložíme mäso – ponorené úplne celkom  a navrch dáme pár bobkových listov a vetvičky tymianu.

Necháme marinovať 4 hodiny, najlepšie cez noc.

Hodinu pred grilovaním vyberieme z chladničky. Rozpálime gril. Keď je už pekne rozpálený, vyberieme mäso, jemne osušíme, aby nekvapkalo na oheň a ugrilujeme asi 3 minúty z každej strany.

Necháme odpočinúť takých 5 minút, posolíme (sexi je, ak hrubou soľou), ale môžeme normálnou a podávame.

Podávame s čím chceme. Ja som zvolila špízy s cuketovej rolky s fetou a cherry paradajkami.

Finta

Ortodoxní grilovači nesolia a nenaklepávajú. Dôvod je zrejmý. Soľ vypudí z mäsa vodu. Ja niekedy (skoro vždy) naklepávam a solím. A je to dobré aj tak.

Nákupný zoznam

Krkovica, hnedý cukor, pivo, čierne korenie, jalovec, tymián sušený aj čerstvý, citrón, bobkový list, soľ.

Komentáre

Dostávaj moje novinky ako prvá!