Kulajda, zemiakovo hríbová kyslá polievka a stratené vajce

Mimoriadne lahodá klasická polievka s vajíčkom poteší najmä v zime.

Koľko to trvá

40 minút

Ako sa to robí

V hrnci roztopíme maslo – nepripálime. Zasypeme hladkou múkou, spravíme bielu zásmažku. Nepripálime. Zalejeme teplým vývarom, alebo vodou.

Roztrepeme hrčky a necháme dobre prevariť. Zemiaky nakrájame na kocky, dáme do polievky, pridáme hrsť sušených namočených a vyžmýkaných hríbov. Ak nemáte sušené, použite čerstvé, ktoré predtým opražíte na masle, môžete aj v hrnci, kde varíte polievku. (Dajte maslo, hríby, potom múku a vývar. Potom zemiaky).

Povaríme asi 15 minút. Pridáme smotanu a kôpor. Dochutíme soľou a lyžicou octa. Hotovo. Keď nalejete smotanu varte už len minútu.

Stratené vajce

V kastróli necháme zovrieť vodu, stíšime plyn, aby voda nevrela. Do žufane opatrne rozbijeme vajce. Žĺtok musí byť vcelku. Opatrne vložíme do vody a necháme ťahať 3 minúty. Vyberieme, dáme na polievku. Hotovo.

Finta

Niekto dáva do vody ocot, či soľ. Netreba, nič to nerobí, len dodá vajcu octovú chuť. A ak chcete vajce viac vcelku, pred vložením do vody vodu roztočte a vajce vlejte do stredu víru.

Nákupný zoznam

1 liter vývaru (na 4 porcie), 3 veľké zemiaky, veľká hrsť sušených hríbov, alebo 250 g šampňónov, najlepšie hnedých, 80 g masla, 2 lyžice hladkej múky,

1 smotana, alebo šľahačka, kôpor, 1 lyžica octu, soľ, na ozdobu pažítka, alebo petržlen, čerstvé vajcia.

 

Komentáre

Dostávaj moje novinky ako prvá!