Kurací perkelt

Kurací perkelt

Koľko to trvá

Asi 2 hodiny

Ako sa to robí

10 dg slaniny nakrájajte na kocky, dajte na olej, pridajte 1 nakrájanú cibuľu a posmažte. Zhrňte na jednu stranu panvice a na prázdnom priestore opražte posolené kuracie stehná, alebo akýkoľvek kus kuraťa, vždy však s kosťou.

Slaninovo – cibuľový základ poprášte mletou sladkou paprikou, všetky veci v panvici premiešajte, zalejte 2-3 decami vývaru a dajte na hodinu prikryté dusiť, alebo na 200- 220 stupňov do trúby piecť.

V polovici pečenia polejte výpekom a na poslednú štvrťhodinu, či 20 minút nechajte otvorené dopiecť.

Mäso vyberte, odložte nabok, výpek zmixujte, alebo prepasírujte cez sito, alebo zmixujte a prepasírujte a v panvici pridajte 1 šľahačkovú smotanu s rozšľahanou 1 lyžicou hladkej múky (nie kopcom), nechajte trochu zhustnúť, vypnite a pridajte veľkú lyžicu kyslej smotany. Nezabudnite dosoliť.

Do omáčky vložte kurča a podávajte s nočkami.

Medzitým spravte nočky:

Pol kila hladkej múky premiešajte s malou lyžičkou soli, 2 vajcami, trochou teplej vody a zamiešame na vláčne cesto, nie husté.

Preceďte cez haluškové sito do vriacej osolenej vody. Nočky vyberte dierkovanou varechou, akonáhle vyplávajú hore.

Finta

Slanina sa zvyčajne nedáva, ale je to lepšie, lebo kurča je mdlej chuti. Namiesto vývaru sa dáva voda, dobre, ale vývar je stokrát lepší.

Nákupný zoznam

1 kurča, alebo 4 kuracie stehná, 1 cibuľa, slanina, sladká mletá paprika, soľ, olej, vývar, hladká múka, 2 vajcia.

Komentáre

Dostávaj moje novinky ako prvá!