Kysnutá maková štrúdľa s višňami

Jednoduchý recept na najlepší múčnik na svete. Musíte skúsiť.

Koľko to trvá

Príprava 30 minút, kysnutie 1 hodina, pečenie cca 45 minút.

Ako sa to robí

Cesto: Pol kocky droždia dáme do 1,5 – 2 deci vlažného mlieka, osladeného lyžicou cukru. Necháme 10 minút nažiť.

Medzitým dáme do misy pol kila hladkej múky, pol lyžičky soli, 2-3 žĺtky, pol mäkkého masla a kvások. Vymiesime hladké cesto, na hodinu necháme prikryté vykysnúť pri izbovej teplote.

Plnka: 400-500 g mletého maku prevaríme v cca 2-3 deci mlieka a 100-150 g kryštálového cukru (podľa chuti).

Môžeme osviežiť šťavou a kôrou z citróna, vanilkovým cukrom a škoricou.

Necháme vychladiť.

Cesto rozvaľkáme cca na pol centimetra, pokryjeme plnkou, asi 1 kg vykôstkovaných višní, zatočíme a na plechu potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Pečieme pri 180 stupňoch asi 45 minút.

Finta

Ak dáte na cesto horúcu plnku, rozpadne sa vám. Ak sa vám podarí nejaká diera, nevadí, tento koláč nevyteká.

Nákupný zoznam

1 kg višní, 400-500 g maku, cukor, citrón, škorica, vanilkový cukor

0,5 kg hladkej múky, pol masla, 4 vajcia (3 do cesta, jedno na potretie), soľ, mlieko, kvasnice

Komentáre

Dostávaj moje novinky ako prvá!