Marhuľový džem bleskový

Na jeden šup spravíme 2 druhy. Do koláčov a na vianočku.

Koľko to trvá

Celé cca 1 hodinu

Ako sa to robí

3 kilá čistej váhy veľmi zrelých, ale pevných marhúľ umyjeme, vykôstkujeme a rozštvrtené dáme do 2 hrncov – Jeden a pol kila do každého. Kôstky sú cca 100 g na kilo.

Do každého hrnca nasypeme pol kila želírovacieho cukru 3:1 a miešame.

Keď sa začne džem variť, varíme asi 10 minút. Masu v jednom hrnci pomixujeme tyčovým mixérom dohladka.

Urobíme skúšku, či je už džem hotový: Na zmrazený tanierik kvapneme džem. Ten by mal o minútu zhustnúť a zoželírovatieť.

Ak nie, ešte chvíľku povaríme. Podľa mojich skpseností to viac ako 15 minút netrvá.

Vypneme plyn, do každého hrnca dáme šťavu z jedného citróna a do rozmixovaného aj za štamperlík rumu.

Premiešame, naplníme vysterilizované poháre, zatvoríme a otočíme dole hlavou. Necháme tak vychladnúť.

Finta

Ak chcete, môžete ešte vysterilizovať na 90 stupňov 20 minút.

Nákupný zoznam

3,3 kg veľmi zrelých, ale zdravých marhúľ, 2 balíky želírovacieho cukru 3:1, 2 citróny, rum

Komentáre

Dostávaj moje novinky ako prvá!