Šúľance s makom

Vynikajúce slovenské jedlo našich babičiek. Zaslúži si návrat.

Kilogram zemiakov uvaríme v šupke. Najlepšie ráno, alebo deň vopred, lebo dlho chladnú.

Ošúpeme, pretlačíme na pretláčači, alebo postrúhame na jemnom strúhadle.

Zmiešame s hladkou múkou – asi 350 g, štipkou soli a 3 žĺtkami.

Vypracujeme vláčne cesto, ušúľame tenké šúľky a nakrájame ich na trojcentimetrové kúsky. Každý z nich ručne ušúľame.

Medzitým nám zovrela voda vo veľkom hrnci. Pridáme lyžičku soli a nahádžeme do nej šúľance.

Jemne premiešame, aby sa neprilepili. Keď vyplávu na vrch, sú hotové.

Vyberieme deravou naberačkou, polejeme v mise roztopeným maslom (poriadne) a zasypeme makom s cukrom.

Šúľance je u nás každý ináč:  makové, aj orechové, posypané opraženou strúhankou, kakaom, škoricou, alebo  naslano so syrom, či cibuľkou a šunkou. Moj muž sa nehanbí jesť ich len tak a prikusovať syr.

Na druhý deň možeme šúľance opražiť na masle.

Finta

Neupožívajte ílovité, alebo nové zemiaky.

Ílovité neprijímajú dobre múku a nové sú plné vody a spotrebujú múky až príliš veľa.

Nákupný zoznam

Zemiaky, hladká múka, vajcia, soľ, mak, práškový cukor, maslo

Komentáre

Dostávaj moje novinky ako prvá!