Recepty z Markízy – Račiansky osúch ovocný a smotanový jedným vrzom

Račiansky ovocný a smotanový osúch jedným vrzom

Kvások

Deci vlažného mlieka
1 lyžica cukru zarovnaná
1 kocka droždia

Cesto

2- 3 deci vlažného mlieka
3/4 kila hladkej múky
3 veľké žĺtky
1 lyžička soli
200 g masla (skoro celá kocka)

Na vrch

Ovocie rôzneho typu
1 veľká kyslá smotana, alebo 2 malé
Soľ
Čerstvý kôpor, alebo celá rasca

Posýpka (len na ovocný)

Kus masla
Hrubá múka
Kryštálový cukor
Škoricový cukor

Postup

Do deci vlažného mlieka s cukrom rozdrobíme kvasnice a necháme 10 minút nažiť.
Suroviny na cesto dáme do jednej misy, prodáme kvások a uhnietime hladké cesto.
Necháme v mise pri izbovej teplote hodinu kysnúť.
Cesto rozdelíme na 2, rozprestrieme rukami na vymastené plechy.
Na jeden nasypeme ovocie a posypeme posýpkou.
Na druhý natrieme kyslú smotanu – poriadne – a posypeme soľou a posekaným kôprom, či celou rascou.
Pečieme v 150-170 stupňovej rúre, kým nie sú okraje hnedé. Asi 20 minút, ovocný dlhšie.

Komentáre

Dostávaj moje novinky ako prvá!