Recepty z Markízy – šúľance s makom

 

Šúľance s makom, orechami, alebo syrom

 
1 kg starých zemiakov
Asi 400 g hladkej  múky 
3 vajcia
Soľ
Mak
Práškový cukor
Maslo
 
 

Kilogram zemiakov uvaríme v šupke. Najlepšie ráno, alebo deň vopred, lebo dlho chladnú.

Ošúpeme, pretlačíme na pretláčači, alebo postrúhame na strúhadle.

Zmiešame s hladkou múkou – asi 350 g, štipkou soli a 3 žĺtkami.

Vypracujeme vláčne cesto, ušúľame tenké šúľky a nakrájame ich na trojcentimetrové kúsky. Každý z nich ručne ušúľame. Pracujeme rýchlo.

Medzitým nám zovrela voda vo veľkom hrnci. Pridáme lyžičku soli a nahádžeme do nej šúľance.

Jemne premiešame, aby sa neprilepili. Keď vyplávu na vrch, sú hotové.

Vyberieme deravou naberačkou, polejeme v mise roztopeným maslom (poriadne) a zasypeme makom s cukrom.

Šúľance jedáva u nás každý ináč:  makové, aj orechové, posypané opraženou strúhankou, kakaom, škoricou, alebo  naslano so syrom, či cibuľkou a šunkou. Moj muž sa nehanbí jesť ich len tak a prikusovať syr.

Na druhý deň možeme šúľance opražiť na masle.

Komentáre

Dostávaj moje novinky ako prvá!