Rýchla ťahaná jablková či tvarohová štrúdľa

Veľmi jednoduchá verzia ťahanej štrúdle.

Koľko to trvá

Asi 2 hodiny

Ako sa to robí

Cesto

Múku zmiešame s 1 vajcom, 250 ml vody, pol pyžičkou soli a 40 g oleja. Hnetacím strojom vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme na 4 časti, každú dáme na poolejovanú fóliu, zabalíme  a dáme na hodinu do chladničky.

Pripravíme si plnky

Tvarohová: Na jednu štrúdľu potrebujeme pol kila hrudkovitého tvarohu, 70 g cukru, 1 lyžicu pudingového prášku, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, citrónovú šťavu, maslo. Ak chceme, aj hrozienka.

Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky, z bielok vyšľaháme sneh. Všetko spolu zmiešame.

Jablková: Pol kila jabĺk ošúpeme a nakrájame na kúsky, zmiešame s vanilkovým, alebo škoricovým cukrom, trochou cukru, šťavou z citróna, hrsťou hrozienok, ktoré sme aspoň na hodinu namočili v rume.

Cesto vyberieme, položíme na pomúčenú plachtu, vyvaľkáme a poriadne roztiahneme rukami. Na jednu stranu dáme plnku asi na 10 cm pás, pokvapkáme maslom a pomocou plachty stočíme. Konce zalepíme. Ukladáme na vymastený plech, alebo na plech s papierom na pečenie. Potrieme maslom, alebo rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 180 – 200 stupňov asi pol hodinu.

Nakoniec posypeme práškovým cukrom.

Nákupný zoznam

Na cesto

500 g hladkej múky, 1 vajce, 40 g oleja, 250 ml studenej vody, múka na posypanie plachty

Na tvarohovú plnku pol kila hrudkovitého tvarohu, 70 g cukru, 1 lyžicu pudingového prášku, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, 1 citrón, 50 g masla. Ak chceme, aj hrozienka.

Na jednu jablkovú štrúdľu: 500 g jabĺk, vanilkový, alebo škoricový cukor, 1 citrón, hrsť hrozienok, rum, 50 g masla.

Komentáre

Dostávaj moje novinky ako prvá!