Strapačky s kapustou – recept

Strapačky sú slovenská klasika, najlepšia je vyrobená doma

Dáme variť vodu do veľkého hrnca.

Na oleji (lepšie na masti) speníme cibuľku, pridáme kyslú kapustu- asi pol kila až kilo, soľ (ak treba), korenie a dusíme asi 20 minút do mäkka.

Oravskú slaninu nakrájame na kocky, necháme vyškvariť do chrumkava.

Kilo zemiakov ošúpeme a nastrúhame najemno. Necháme odkvapkať na sitku.

V mise poriadne rukami zmiešame s asi 30 – 40 hladkej múky so soľou a 2 vajcami a vypracujeme dosť husté cesto, aby sa strapačky nerozvárali.

Cesto hádžeme do vody buď lyžičkou po kúskoch, alebo cez sito s veľkými dierami.

Strapačky, čo vyplávu, zberáme dierkovanou naberačkou a pridáme k udusenej kapuste.

Veľmi sviežo chutí aj vtedy, ak do hotového pridáme trochu surovej kyslej kapusty. Niekto dáva aj pol napol.

Premiešame a posypeme scedenou slaninou

Finta

Kapustu možeme pred varením pokrájať.  A vajcia nemusia byť.

Nákupný zoznam

1 kg zemiakov, 1 kg kyslej kapusty, pol kila oravskej slaniny, múka, 2 vajcia, soľ, korenie.

 

Komentáre

Dostávaj moje novinky ako prvá!