Ťahaná štrúdľa – jablková, alebo hroznová, alebo višňová…

Toto je kráľovná dezertov. Nebojte sa. Dokážete to aj vy. Odmenou vám bude obdiv úplne všetkých.

2 a pol hrnčeka čerstvej hladkej múky dáme do misy. Pridáme pol lyžičky soli, 1 prášok do pečiva, 1 rozbrblané vajce, 1 lyžičku octu, trištvrte hrnčeka vody, 4 lyžice oleja a miesime v mise vlastnými rukami 30 minút. 30. Nie 25. Z múky sa uvoľní lepok a cesto sa stane pružným.

Je to riadna fuška, budete musieť používať obe ruky, ale stojí to za to. Ja by som neskúšala nejaký robot, lebo ľudskej ruke sa nič nevyrovná.

Misu s cestom položte na ďalších 30 minút na misu s teplou vodou. Spodok misy sa nesmie dotýkať vody, cesto sa nesmie variť, ale musí ostať vlažné. Misu s cestom nezabudnite zakryť utierkou.

Medzitým nakrájajte ošúpané jablká na plátky, namočte hrozienka do rumu, pripravte si hrsť – dve orechov. Možete ich nahrubo posekať, alebo nechať celé.

Po pol hodine rozprestrite na celý stôl textilný obrus (alebo plachtu), poprášte múkou, do stredu položte cesto a  opatrne vyťahujte po všetkých stranách. Nezarývajte nechty, diery nie sú žiadúce.

Keď vytiahnete dosť veľkú plochu tak, že je cesto tenulilinké ako papier, nebojím sa povedať že ako blana, až priesvitné, poodrezávajte hrubé okraje, posypte strúhankou, hnedým cukrom, jablkami, orechami a hrozienkami a poriadne pokvapkajte roztopeným maslom.

Opatrne pomocou obrusa štrúdľu  zaviňte, stočte do U, konce zlepte dokopy a obráťte na vymastený plech. A to tak, že na zvinutú štrúdľu položte zhora vymastený plech a pomaly podsúvajte zdola pod obrus druhý plech. Keď máte štrúdľu na spodnom plechu, chyťte pevne plechy oboma dlaňami a obráťte. Opatrne odstráňte obrus a štrúdľu na plechu upravte. Pokvapkajte maslom.

Pripravte sa na to, že múku budete mať všade. Ale nevadí.

Pečte asi trištvrte hodinu  až hodinu na 170 stupňov.

Plnka može byť aj z červeného hrozna a maku, alebo višní a maku.

Finta

Tento koláč nie je sranda. Nemôžete odbiehať, musíte si vyhradiť dve hodiny len pre seba a štrúdľu.

Nákupný zoznam

Na cesto:

2,5 hrnčeka (veľkého) hladkej múky, 1 vajce, soľ, voda, olej, prášok do pečiva, ocot

Na jablkovú plnku:

Asi kilo jabĺk, 1balíček hrozienok, rum na ich namočenie, hnedý cukor,  strúhanka, roztopené maslodve hrste celých, alebo nahrubo podrvených vlašských orechov

Na hroznovo makovú plnku:

Mak pomletý a zmiešaný s cukrom. Veľa, aspoň pol kila aj viac, umyté a osušené hrozno,roztopené maslo.

Čerešne, alebo višne vykôstkujte.

 

Komentáre

Dostávaj moje novinky ako prvá!