Veľkonočné venčeky z kysnutého cesta ozdobené vajíčkom

Koľko to trvá

S kysnutím 2 – 2,5 hodiny

Ako sa to robí

Do misy dáme múku, cukor, vlažné mlieko a do mliečneho jazierka rozdrobíme 1 kocku droždia. Necháme 15 minút nažiť.

Začneme miesiť. Postupne pridávame štipku soli, celé vajcia, mäkké maslo. Nakoniec vanilkový extrakt a šťavu z citróna.

Vymiesime hladké cesto, poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháma 1,5 hodiny nakysnúť. V polovici môžeme rukou premiesiť.

Cesto vylejeme na pomúčenú dosku a rozkrájame na 14 rovnakých kúskov. Tie vytvarujeme do buchtičiek a vytiahneme na cca 15 centimetrové šúľky.

Vždy dva a dva spletieme do copu a vytvarujeme 7 venčekov s dierou uprostred.  Poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte chvíľku podkysnúť.

Pečieme pri 180 stupňoch doružova.

Po vybratí ešte horúce natierame polevou z cukru a mlieka a ozdobíme cukrovými konfetami. Do stredu každého dáme vajce.

Finta

Niekde sa pečú venčeky spolu s farbenými vajcami, alebo sa tam dáva už uvarené vajce po pečení. Ja dávam umelé vajíčko len na ozdobu.

Nákupný zoznam

Na cesto: 600 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 250 ml vlažného mlieka, 1 kocka droždia, štipka soli, 3 celé vajcia, 115 g masla, 1/2 lyžičky vanilkového extraktu, šťava z polovice citróna

Na polevu: 100 g práškového cukru, 3 lyžice teplého mlieka

Na ozdobu: Cukrové farebné konfety, uvarené farbené vajcia, alebo umelé vajcia.

Komentáre

Dostávaj moje novinky ako prvá!