Vepřo-knedlo-zelo – pečená krkovička, kapusta a zemiakovo-žemľové knedle

Klasika trošku inak, veľmi jednoducho a trochu zdravšie

Koľko to trvá

Varenie asi hodinu, pečenie od 2 do 4 hodín

Ako sa to robí

Vepřo

Krkovičku – najlepšie s kosťou – umyjeme, osušíme, nasolíme zo všetkých strán, okoreníme, potrieme rozotretým cesnakom, posypeme kmínom a položíme do pekáča, najlepšie na mriežku. Pečieme 2 hodiny na 180 stupňov, alebo 4-5 hodín na 160 stupňov podľa veľkosti mäsa.

Knedlo

Pol kila zemiakov uvarených v šupke ošúpeme, pretlačíme, zmiešame s 2 žĺtkami, soľou, 4 lyžicami detskej krupice a hrubou múkou. Vytvoríme jemné cesto, rozvaľkáme na hrúbku 2 cm (vyjdú 2 valčeky, alebo 4 menšie gule), naň poukladáme nasucho opečené kocky z bieleho pečiva, vytvoríme knedle a paríme, alebo varíme v osolenej vode asi 20 minút.

Zelo

Na kocky nakrájanú slaninu osmažíme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, osmažíme. Vložíme kyslú kapustu, zamiešame, pridáme 2-3 deci vývaru (podľa množstva kapusty – ak nemáte, tak vodu), 3-4 deci dobrého bieleho vína, lyžicu medu a varíme na miernom plameni 15-20 minút. Na zahustenie môžeme pridať varený postrúhaný zemiak. Dosolíme a okoreníme podľa chuti.

Finta

nie je

Nákupný zornam

1-2 kg bravčovej krkovice, soľ, korenie, cesnak, rasca / zemiaky, detská krupica, hrubá múka, 2 vajcia, 2 rožky / slanina, cibuľa, kyslá kapusta, biele víno, vývar, med.

 

Komentáre

Dostávaj moje novinky ako prvá!