Zemiakové lokše – recept

Každý poriadny Slovák musí tento národný poklad vedieť.

Na kilogram v šupke uvarených zemiakov potrebujeme len asi 300 g hladkej múky a lyžičku soli.

To je všetko.

Zemiaky ošúpeme, pretlačíme, alebo najemno postrúhame, alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku (tak to robia v Grobe), pridáme múku a soľ a vypracujeme pekné, pružné  cesto.

Nakrájame na kúsky tak do dlane, vyvaľkáme na  dva milimetre tenké lokše a pečieme nasucho na 2-3 panviciach súčasne z oboch strán. Oheň musí horieť naplno. Ide to dosť rýchlo.

Po každej lokši vytrite panvicu papierovou utierkou, aby sa vám nepripaľovala múka.

Lokše sú najlepšie ešte teplé, poriadne omastené husacou, alebo kačacou masťou. Výborná je aj pečeňová plnka, alebo mäso z husi, či kačice s kapustou.

Skúste aj lekvárové (slivkový), alebo makové – poliate maslom.

Finta

Pracujte rýchlo, cesto redne. Ak nepridáte soľ, redne pomalšie. Ja pridávam. A múka môže byť aj polohrobá.

Cesto nezmrazujte. Po rozmrazení je ako blato.

Nákupný zoznam

Zemiaky, hladká múka, soľ

Komentáre

Dostávaj moje novinky ako prvá!