Žemľové slniečko

Domáce žemle sú aj tak najlepšie. A keď z nich spravíte slniečko, majú radosť všetci.

Koľko to trvá: Max 2 hodiny, z toho kysnutie hodinu

Ako sa to robí

Pár lyžíc múky  dáme do malej misky. Urobíme jamku. Nalejeme vodu a rozdrobíme tam droždie. Necháme 10 – 15 mimút nažiť.

Do väčšej misy dáme zvyšnú múku, pol lyžičky soli, kvások a zvyšnú vodu. Vypracujeme pevné cesto. Ak treba, pridáme trocha vody.

Necháme prikryté kysnúť asi 45 minút.

Na doske, posypanej múkou, urobíme z cesta valček, nakrájame kúsky ako detská pästička a vytvarujeme žemličky. Ukladáme na plech s papierom do tvaru slniečka.

V miske rozmiešame žĺtok s vodou, potrieme žemličky a posypeme ich makom, sezamom, slnečnicovými semiačkami, alebo kto čím chce. Dá sa použiť aj strúhaný syr.

Nakoniec posypeme hrubou soľou. Necháme ešte 15 minút dokysnúť.

Pečieme na 180 stupňov asi 20 minút.

Finta

Môžete použiť len hladkú bielu múku, ale aj inú, napríklad ražnú, chlebovú, či inú. Odporúčam 200 g hladkej a 100 g inej.

Nákupný zoznam

300 g hladkej múky (alebo 200 g hladkej a 100 g ražnej), pol kocky kvasníc, 2-3 deci teplej vody, pol lyžičky soli.

Na potretie 1 vajce, na posypanie rôzne zrná a hrubú soľ.

 

Komentáre

Dostávaj moje novinky ako prvá!