Bratislavské rožky by mali byť taký kult, ako pizza, sacher, alebo grécky šalát. Nie je to veda, skúste to!
Koľko to trvá
Cca 2,5 – 3 hodiny aj s kysnutím
Čo potrebujeme
Cesto
450 – 500 g múry (hladkej, alebo polovicu hladkej a polovicu polohrubej
Pol kocky droždia
150 ml mlieka
1 šľahačkovú smotanu (malú)
trocha vody (nemusí byť)
1 vajce (potrebujeme len žĺtok)
50 g práškového cukru
125 g masla
70 g bravčovej masti
trocha soli
Plnka – orechová
250 g pomletých vlašských orechov
100 g piškótovej strúhanky
100 g kryštálového cukru (podľa chuti aj viac)
100-200 ml mlieka
1 vanilkový cukor
štamprlík rumu
Plnka maková
300 g pomletého maku
100 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
100-200 ml mlieka
nastrúhanú kôru z 1 citróna
eventuálne strúhanku z piškót na zahustenie
Na potretie
2 vajcia – len žĺtka
100 ml mlieka
Ako na to
Cesto: Do vlažného mlieka dáme lyžicu cukru a pol kocky droždia. Necháme 15 minút nažiť.
Pridáme smotanu eventuálne trocha vody, preosiatu múku, štipku soli a zvyšný cukor. Premiesime tak, aby bola múka namočená. Pridáme tuk a spracujeme pevné, hladké cesto. Poprášime múkou a necháme hodinu vykysnúť zakryté obrúskom.
Preložíme na dosku, rozdelíme na 2 polovice a poriadne rukou premiesime. Prikryté necháme 15 minút kysnúť. Potom vytvarujeme valčeky, nakrájame 25 gramové kúsky a spravíme buchtičky. Tie necháme 15 minút nakysnúť.
Vyvaľkáme z nich elipsy o hrúbke asi pol centimetra.
Na každú dáme valček náplne a zatočíme do tvaru rohlíka.
Na plechu, vystlanom papierom na pečenie, ich poriadne potrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom a necháme v prievane zaschnúť. Trvá to asi 15-20 minút. Toto môžeme opakovať aj 3x. To ak chceme, aby sa na rožkoch vytvorila typická mriežka.
Rožky pečieme pri 180 stupňoch asi 20-30 minút. Musia byť dobre prepečené.
Plnky spravíme tak, že na panvici zohrejeme mlieko s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme orechy, alebo mak, povaríme. Podľa hustoty pridáme strúhanku z piškót tak, aby bola plnka taká hustá, aby sa z nej dali tvarovať valčeky. Do makovej pridáme kôru z citróna, do orechovej rum. Necháme vychladiť. Valčeky by mali vážiť 25 gramov.