You are currently viewing Bratislavské rožky

Bratislavské rožky

Bratislavské rožky by mali byť taký kult, ako pizza, sacher, alebo grécky šalát. Nie je to veda, skúste to!

Koľko to trvá

Cca 2,5 – 3 hodiny aj s kysnutím

Čo potrebujeme

Cesto

450 – 500 g múry (hladkej, alebo polovicu hladkej a polovicu polohrubej

Pol kocky droždia

150 ml mlieka

1 šľahačkovú smotanu (malú)

trocha vody (nemusí byť)

1 vajce (potrebujeme len žĺtok)

50 g práškového cukru

125 g masla

70 g bravčovej masti

trocha soli

Plnka – orechová

250 g pomletých vlašských orechov

100 g piškótovej strúhanky

100 g kryštálového cukru (podľa chuti aj viac)

100-200 ml mlieka

1 vanilkový cukor

štamprlík rumu

Plnka maková

300 g pomletého maku

100 g kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

100-200 ml mlieka

nastrúhanú kôru z 1 citróna

eventuálne strúhanku z piškót na zahustenie

Na potretie

2 vajcia – len žĺtka

100 ml mlieka

Ako na to

Cesto: Do vlažného mlieka dáme lyžicu cukru a pol kocky droždia. Necháme 15 minút nažiť.

Pridáme smotanu eventuálne trocha vody, preosiatu múku, štipku soli a zvyšný cukor. Premiesime tak, aby bola múka namočená. Pridáme tuk a spracujeme pevné, hladké cesto. Poprášime múkou a necháme hodinu vykysnúť zakryté obrúskom.

Preložíme na dosku, rozdelíme na 2 polovice a poriadne rukou premiesime. Prikryté necháme 15 minút kysnúť. Potom vytvarujeme valčeky, nakrájame 25 gramové kúsky a spravíme buchtičky. Tie necháme 15 minút nakysnúť.

Vyvaľkáme z nich elipsy o hrúbke asi pol centimetra.

Na každú dáme valček náplne a zatočíme do tvaru rohlíka.

Na plechu, vystlanom papierom na pečenie, ich poriadne potrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom a necháme v prievane zaschnúť. Trvá to asi 15-20 minút. Toto môžeme opakovať aj 3x. To ak chceme, aby sa na rožkoch vytvorila typická mriežka.

Rožky pečieme pri 180 stupňoch asi 20-30 minút. Musia byť dobre prepečené.

Plnky spravíme tak, že na panvici zohrejeme mlieko s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme orechy, alebo mak, povaríme. Podľa hustoty pridáme strúhanku z piškót tak, aby bola plnka taká hustá, aby sa z nej dali tvarovať valčeky. Do makovej pridáme kôru z citróna, do orechovej rum. Necháme vychladiť. Valčeky by mali vážiť 25 gramov.