You are currently viewing Makový čískejk na mandľovom ceste.

Makový čískejk na mandľovom ceste.

Koľko to trvá

Príprava asi hodinu, pečenie 45 minút, vychladnutie cez noc.

Čo potrebujeme

Na makovú plnku

100 g mlieka

100 g čerstvo pomletého maku

100 g kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

1 lyžicu citrónovej šťavy

Na mandľové cesto

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g pomletých mandlí
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 120 g masla
  • štipku soli

Na tvarohovú plnku

  • 200 g šľahačky
  • 60 g Zlatého klasu, alebo iného škrobu
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 750 g polotučného roztierateľného tvarohu
  • 1 citrón – nastrúhanú kôru aj šťavu
  • 4 vajcia

Ako na to

Makovú plnku spravíme tak, že všetky suroviny varíme asi 5 minút a necháme vychladnúť.

Cesto

Na doske zamiešame múku, mandle, soľ, cukor a vanilkový cukor. Pridáme na kúsky nakrájané maslo a spravíme mrvenicu. Pridáme vajce, spracujeme cesto. Dáme na 30 minút do chladničky.

Vyvaľkáme, dáme na vymaslovanú a vymúčenú formu a upečieme do ružova na 180 stupňov. Necháme vychladiť.

Tvarohovú plnku spravíme tak, že do misy dáme šľahačku, vymiešame v nej škrob a postupne pridávame všetky ostatné suroviny. Vylejeme na vychladené cesto, na vrch alebo na spodok dáme mak – napríklad vreckom kruhy – a pečieme na 180 stupňov cca 30 minút. Vypneme trúbu, pootvoríme ju a necháme do rána.

Koláč je výborný so slaným karamelom https://zuzanamachova.sk/produkt/karamel-s-himalajskou-solou/