Dezerty a maškrty, Múčne jedlá

Nepečený jogurtový cheescake s ovocným želé

Koľko to trvá

Asi hodinu, chladenie 2×30 minút najmenej

Čo potrebujeme

Na spodok

200 g maslových keksov

150 g masla

Na krém

500 g mäkkého tvarohu

400 g bieleho smotanového jogurtu

1 citrón, najlepšie bio

9 plátkov želatiny

2 balíčky vanilkového cukru

130 g práškového cukru

250 ml šľahačky

Na ovocné želé

700 g drobného ovocia (ríbezle, maliny, višne, čerešne, čučoriedky, čierne ríbezle, černice), aj mrazené

1 kopcovitú lyžicu Zlatého klasu, alebo iného škrobu, no nie bezgluténového

2 lyžice kryštálového cukru

200 ml šťavy z višňového kompótu, alebo vody

6 plátkov želatiny

Ako na to

Na dno tortovej formy položíme koleso z papiera na pečenie. Keksy nahrubo zmixujeme, alebo roztlčieme v sáčku kladivom a v mise zmiešame s roztopeným maslom. Masu uťapkáme na dno tortovej dormy s papierom a necháme v chladničke stuhnúť.

Medzitým dáme v malom množstve studenej vody napučať želatinu na krém. V mise zmiešame jogurt, tvaroh, cukor a vanilkové cukry, nastrúhanú kôru z citróna, šťavu z polovice citróna. Želatinu zohrejeme, kým sa neroztopí a vylejeme do misy. Zamiešame. Šľahačku vyšľaháme a jemne zamiešame do krému. Vylejeme do tortovej formy na keksy a necháme schladiť aspoň pol hodiny.

Pripravíme si želé.

V hrnci necháme zovrieť kompótovú šťavu, alebo len vodu s cukrom. V malej miske rozmiešame v troške vody Zlatý klas a vylejeme do hrnca. Uvaríme za stáleho miešania hustú masu. Do nej nasypeme ovocie a varíme maximálne minútu. Ak máme ovocie čerstvé, nevaríme, len zmiešame s horúcou masou. Necháme vychladiť. 6 plátkov želatíny necháme napučať, rozpustíme a vmiešame do ovocia. Vychladené nalejeme na vrch koláča do tortovej formy.

Koláč necháme stuhnúť, najlepšie cez noc.