Dezerty a maškrty, Múčne jedlá

Osie hniezda . Škoricové slimáky orechové

Sladučké, mäkkučké, chrumkavé, voňavé. Kto by odolal!

Koľko to trvá

Necelé dve hodiny aj s kysnutím

Čo potrebujeme na 1 plný plech

500 g hladkej múky + na pomúčenie dosky

1 kocku čerstvého droždia

200 ml vlažného mlieka

60 g kryštálového cukru

štipku soli

100 g mäkkého masla

1 vajce

Na plnku

50 g roztopeného masla

80 g hnedého cukru

1 škoricový cukor

2 lyžičky škorice

200 g nasekaných orechov (ja som nedala, ale s orechami je to lepšie)

1 vajce na potretie

Ako na to

Do misy dáme múku, soľ vyhĺbime jamku. Tam nasypeme cukor, zalejeme mliekom a rozdrobíme droždie. Necháma 15 minút na pokoji. Potom miesime rukou, alebo ručným miesičom s hákmi. Pridáme vajce a mäkké maslo. Vypracujeme hladké cesto.

Necháme ho kysnúť pri izbovej teplote 45 minút. Premiesime a dáme na dosku. Prerežeme na 2 polovice, každú vyvaľkáme na pol centimetra, potrieme rozpusteným maslom, posypeme škoricou, cukrom a škoricovým cukrom a nasekanými orechami (asi 2/3 množstva)

Zvinieme a ukladáme na plech vedľa seba. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme zvyšnými orechami. Pečieme na 180 stupňov asi 20 minút dohneda. Po upečení môžeme potrieť cukrovou vodou, alebo len posypať cukrom.