Dezerty a maškrty, Jedlá z cestovín, Múčne jedlá

Perky so slivkovým lekvárom

Jednoduché klasické perky zo slížového cesta jedzte čerstvé. Aby nestrvrdli.

Čo potrebujeme

500 g hrubej múky + na posypanie dosky

pol lyžičky soli

1 vajce

voda

slivkový lekvár

mak

práškový cukor

múku

Ako na to

Z múky, vajca, soli a vody vymiesime na doske pevné cesto. Vyvaľkáme na 2-3 mm. Okraje môžeme odrezať a cesto použiť na slíže. Na cesto kladieme v dvojcentimetrových rozostupoch do jedného riadku vždy lyžičku slivkového lekváru. Preklopíme, pozatláčame, odrežeme radielkom. Pozatláčame okraje každej perky.

Perky vložíme do vriacej vody so soľou. Jemne zamiešame varechou. Keď vyplávu, sú hotové. Vyberieme, posypeme makom a cukrom a polejeme maslom.