You are currently viewing Torta Napoleon – výborná slávnostná maslová z 8 vrstiev

Torta Napoleon – výborná slávnostná maslová z 8 vrstiev

Koľko to trvá

2 a viac hodín

Čo potrebujeme – na cesto

500 g hladkej múky

250 g studeného masla

1 celé vajce

150 ml studenej vody

1 prášok do pečiva

1 štipku soli

Na krém

300 g mäkkého masla

1 konzervu sladkého kondenzovaného mlieka (400 g)

200 ml mlieka

2 vajcia

1 kopcovitú lyžicu Zlatého klasu

1 vanilkový cukor

Ako na to

  • Na dosku dáme múku, prášok do pečiva, soľ a studené maslo nakrájané na kocky. Vypracujeme veľmi jemnú mrvenicu. Pridáme vajce a studenú vodu a vypracujeme hladké cesto. Rozrežeme ho na 8 kúskov a dáme na 3 hodiny do chladničky.
  • Medzitým si spravíme puding: v troche mlieka rozmiešame Zlatý klas, potom aj vajcia. Vlejeme do horúceho zvyšného mlieka a miešame, kým nie je puding hustý. Preložíme ho na misu, zakryjeme ju fóliou a necháme vychladiť.
  • V mise vyšľaháme maslo a postupne pridáme vychladený puding a konenzované mlieko.
  • Na doske vyvaľkáme 8 veľkých kruhov a tie postupne pečieme na 210 stupňov asi 10 minút na plechu vystlanom papierom na pečenie.
  • Nezabudnite každý plát pred pečením poprepichovať vidličkou, aby sa vám netvorili veľké bubliny. Ja som zabudla.
  • Na každý plát položíme plytký tanier alebo tortovú formu a obrežeme, aby nám vzniklo 8 pekných kolies.
  • Odrezky odložíme.
  • Kruhy postupne natierame tenkou vrstvou krému a kladieme na seba. Krémom natrieme aj vrch a boky.
  • Odrezky rozdrvíme a posypeme nimi vrch a boky torty.
  • Nakoniec tortu zaťažíme tanierom, na ktorý sme položili kastrólik s vodou a vychladíme.