Koľko to trvá
Príprava cca 20 minút plus pečenie cca 10 minút, chladenie hodinu a viac
Čo potrebujeme na spodok
- 50 g masla
- 50 g bieleho jogurtu
- 2 vajcia
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- trocha nastrúhanej citrónovej kôry
- 100 g hladkej múky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 75 g práškového cukru
Na plnku
- 10 plátkov želatíny
- 600 g jahôd
- 200 ml smotany
- 250 g hladkého tvarohu
- 200 g šľahačky
- 150 g práškového cukru
- Na vrch
- 2 sáčky práškovej želatíny
- 400 g jahôd
Ako na to
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtka. Z bielkov ušľaháme sneh. Žĺtka vyšľaháme s cukrom, pridáme maslo, vymiešame a postupne pridáme ostatné suroviny. Nakoniec opatrne zapracujeme bielka a dáme piecť na 160 stupňov na malom plechu (cca 20×30 cm) alebo vo forme o priemere 28 cm.
Necháme vychladiť.
Na plnku dáme nabobtnať plátky želatíny do studenej vody. V mise zmiešame 300 g zmixovaných jahôd s tvarohom, cukrom, smotanou. Želatínu vyžmýkame a mierne zohrejeme, aby sa rozpustila. Zmiešame s tvarohovým krémom. Šľahačku vyšľaháme a zapracujeme do krému.
300 g jahôd nakrájame na kúsky, nasypeme na koláč a zalejeme krémom. Necháme stuhnúť v chladničke.
Na vychladený koláč nakrájame zvyšné jahody na plátky a zalejeme práškovou želatínou, ktorú pripravíme podľa návodu.
Necháme stuhnúť a podávame.