Jedlá z cestovín, Múčne jedlá

Granatír s domácimi fliačkami

Toto musíte! Nepoznám decko, čo by to nezbožňovalo! Aj keď som už počula frfľanie, že je to príloha s prílohou. A čo?

Koľko to trvá

Asi hodinu, keď robíte fliačky sami.

Čo potrebujeme

Na cestovinu

250 g hrubej múky + na pomúčenie dosky

2 vajcia

soľ

trochu vlažnej vody

Na zemiaky

500 g zemiakov

3 veľké cibule

olej (lepšia je bravčová masť – veľká polievková lyžica kopcom, aj viac)

soľ

Ako sa to robí

Vopred si uvaríme zemiaky v šupke a necháme trocha vychladnúť. Aspoň tak, aby sme ich mohli ošúpať. Nie úplne, mali by zostať teplé.

Vo veľkom hrnci opražíme na dostatočnom množstve bravčovej masti (alebo oleja) dohneda cibule, nakrájané na tenké slížiky.

Pridáme nakrájané zemiaky. Popučíme ich, poriadne premiešame s cibuľou, osolíme. Osmažíme podľa chuti a odstavíme z ohňa.

Cestovina – fliačky

Múku dáme na dosku, do jamky vyklepneme vajíčka, pridáme lyžičku soli a začneme miesiť.

Pomocou trochy vody vymiesime pevné hladké cesto.

Dáme variť veľký hrniec vody.

Rozvaľkáme cesto na 1 – 2 mm. Pomúčime poriadne. Narežeme asi 7 centimetrové pásy, nakladieme ich na seba (múčte, lebo sa zlepia)

a krájame centimetrové kosoštvorce.

Vhodíme ich do vriacej vody s dvoma lyžicami soli. Premiešame a tie, čo vyplávajú, vyberieme. Odkvapkané hádžeme rovno do zemiakov s cibuľou. Premiešame, pomastíme, podľa chuti dosolíme.

Podávame s kyslými uhorkami.

Tip Do cibule môžete dať dve lyžice červenej papriky. Ale babka Linka nedávala.