Jedlá z cestovín, Jedlá zo zeleniny

Špargľové rizoto (Chřestové)

Koľko to trvá

40 minút max

Čo potrebujeme na 2 porcie

1 šalotku, alebo menšiu cibuľu

4 hrste ryže na rizoto

1,5 dcl bieleho vína

CCa 1 liter vývaru, najlepšie zeleninového. Ak máte kurací, zrieďte s vodou

1 viazaničku čerstvej zelenej špargle

2 veľké hrste nastrúhaného parmezánu

1 lyžicu masla

soľ, korenie, olej

bazalka na ozdobu

Ako na to

Do hlbokej panvice dáme opražiť šalotku, či cibuľu. Nie do hneda.

Pridáme 4 hrste neumytej ryže. Opražíme asi 3 minúty, kým nie je ryža priesvitná. Zalejeme vínom. Za stáleho miešania necháme vypariť. Postupne prilievame horúci vývar, kým nie je ryža polomäkká. Trvá to asi 15 minút. Medzitým uvaríme v slanej vode nakrájanú špargľu. Varíme max 3 minúty.

Dáme do rizota, dovaríme.

Ak treba dosolíme, okoreníme.

Pridáme lyžicu masla a hrsť nastrúhaného parmezánu.

Zakryjeme na 10 minút.

Podávame s kopou parmezánu ozdobené bazalkou.