Jedlá zo zeleniny, Veľká noc

Zemiakový šalát bez majonézy s reďkovkami a uhorkou

Jarný ľahký zemiakový šalát s reďkovkami a uhorkou

Zemiakový šalát máme radi všetci, márna sláva. Skúste tento. Bez majonézy s chrumakou 

zeleninou.

Koľko to trvá

S varením zemiakov 2 hodiny

Čo potrebujeme pre štyroch hladošov

600 g šalátových zemiakov (nie sypkých), vyberajte menšie kusy

1/2 šalátovej uhorky

3 jarné cibuľky

6 reďkoviek

100 g šunky, alebo údeného mäsa nakrájaného na kocky

200 ml zeleninového vývaru

1 lyžicu horčice

3-4 lyžice octu (jablčný, alebo biely balsamico)

2 lyžice olivového oleja

2 lyžičky cukru

soľ, korenie

pažítku na ozdobu

Ako na to

Zemiaky uvaríme v šupke. Ešte horúce ošúpeme a nakrájame na kolieska o hrúbke asi 3-5 mm. 

Dáme do misy.

Vývar zohrejeme. Nevaríme. Horúci ho zmiešame s horčicou, soľou, korením, olejom a octom. 

Dobre rozmiešame a nalejeme na horúce zmiaky.

Opatrne zamiešame. Ak tekutinu zemiaky príliš rýchlo vsiakli, dolejeme horúci vývar.

Uhorky, cibuľky a reďkovky nakrájame (nastrúhame) na tenké kolieska a primiešame k zemiakom. 

Pridáme aj šunku, či údené mäso.

Necháme odležať dochutíme a podávame.

Tip

V tomto prípade musia byť zemiaky aj vývar horúce, aby zaktivoval škrob v zemiakoch a vytvorila 

Zesa emulzia podobná majonéze. Vtedy bude kompaktný a výborný.