You are currently viewing Zemiaky na soli plnené zeleninou

Zemiaky na soli plnené zeleninou

Koľko to trvá

S pečením zemiakov cca 90 minút

Čo potrebujeme

2 veľké zemiaky

0,5 – 1 kg hrubej soli, najlepšie himalájskej

1 mrkvu

1 malú cuketu

1 stopku rapíkatého celeru

100 g kyslej smotany

50 g syra na strúhanie, napríklad čedaru.

soľ, korenie, olej na opečenie

Ako na to

Na dno zapekacej misy vysypeme soľ. Zemiaky umyjeme, usušíme, položíme na soľ, zakryjeme alobalom a pečieme na 200 stupňov do mäkka. Trvá to asi 50 minút – podľa veľkosti zemiakov.

Odokryjeme, necháme trochu vychladnúť. Medzitým na panvici opražíme na kocky nakrájanú zeleninu do polomäkka. Samozrejme, posolenú a okorenenú. Zemiaky rozpolíme, vnútro vydlabeme do misy tak, že necháme cca 1 cm okraj. Zemiaky osolíme, okoreníme muškátovým orechom. Vidličkou popučíme, pridáme zeleninu, zamiešame, pridáme kyslú smotanu, dochutíme a plníme zemiaky. Posypeme strúhaným syrom a odokryté pečieme 10-15 minút na 200 stupňov.