Vynikajúce, jednoduché, len trošku dlhšie trvá. Ale stojí to za to!
Koľko to trvá
Príprava 10 minút, pácovanie 1 noc (min 5 hodín), pečenie 4 hodiny, oddych 10 minút.
Ako sa to robí
Kurča umyjeme, odrežeme tučné časti, trtol, prebytočnú kožu a letky.
Pripravíme si nálev: Na liter vody 60 g soli. Kurča dáme do nádoby, ktorá je taká veľká, aby sa tam zmestilo celé a mohlo sa úplne zaliať. Zalejeme celé nálevom. Ja potrebujem 4 litre.
Necháme v náleve zakryté cez noc, najmenej však 5 hodín.
Vyberieme, osušíme, dáme do pekáča, polejeme roztopeným maslom a dáme piecť na 3,5 hodiny na 120 stupňov.
Odokryjeme, prelejeme výpekom, zvýšime teplotu na 180-200 stupňov a pol hodinu dopečieme dochrumkava.
Finta
Už nesoľte, nálev prenikne do mäsa a to ostane jemne slané. V polke pečenia môžeme ešte preliať výpekm.
Nákupný zoznam
Kurča, soľ, maslo, voda.