Koľko to trvá
Príprava cca hodinu
Čo potrebujeme na 4 -6 porcií
Na guláš
600 g teľacieho pliecka alebo stehna
250 g šalotky alebo cibule
1 červenú papriku
1-2 strúčiky cesnaku
2 lyžice masla alebo bravčovej masti
2 lyžičky mletej červenej papriky
1 malú konzervu paradajkového pretlaku (je to asi jedna poriadna lyžica)
2 veľké paradajky alebo 2 hrste malých
200 ml kyslej smotany
1 lyžicu múky (nemusí byť)
soľ, prípadne korenie
Na nočky
300 g hladkej alebo polohrubej múky
60 g rozpusteného masla
2 vajcia
cca 100 ml mlieka
1 lyžicu kyslej smotany
soľ
olej na uvarené nočky, aby sa nezlepili
Ako na to
Mäso nakrájame na kusy asi 3x3x3 cm. Šalotky (cibuľu), cesnak a červenú papriku nakrájame na malé kúsky, opražíme na masle (masti) do zlata. Pridáme pardajkový pretlak, necháme trochu vydusiť. Opaprikujeme, zalejeme trochou vody (cca 100 ml), pridáme soľ, paradajky nakrájané na malé kúsky, popražíme, pridáme smotanu. Mäso osolíme a rýchlo opražíme krátko z každej strany na inej panvici, aby sa stiahlo. (Nemusíte, môžete ho dať do základu len tak). Vložíme ho do cibuľového základu. Poriadne premiešame, prikryjeme a pomaly dusíme na malom plameni asi 30 minút. Párkrát premiešame. (medzitým uvaríme nočky)
Mäso vyberieme, smotanu premiešame s múkou (nemusí byť), vlejeme, spojíme. Prepasírujeme cez sito. Vložíme naspäť do panvice, pridáme mäso, cca 5 minút povaríme, dochutíme.
Na nočky zmiešame múku, vajcia roztopené maslo, soľ. Pridáme kyslú smotanu a po troške mlieko dovtedy, až kým nemáte cesto vhodnej konzistenie. Cesto dávame cez haluškovacie sito do vriacej vody. Akonáhle vyplávu na povrch, sú hotové. Vyberieme ich deravou varechou a v mise pokvapkáme olejom, aby sa nezlepili.