You are currently viewing Marhuľový mandľový koláč galetka

Marhuľový mandľový koláč galetka

Koľko to trvá

S chladením a pečením 2 hodiny.

Čo potrebujeme

200 g hladkej múky

75 g mandľovej múky alebo mletých mandlí

130 g masla

100 g práškového cukru

1 vajce

štipku soli

múku na posypanie dosky, prípadne zahustenie cesta

600 g zrelých pekných marhúľ

1 vanilkový cukor

2 lyžice škrobu (napr. Zlatý klas)

Hrsť mandľových lupienkov

Ako na to

Na dosku dáme múku, mandľovú múku, cukor, soľ a studené maslo, najlepšie nakrájané na kúsky a vytvoríme mrvenicu. Pridáme vajce, rýchlo spracujeme cesto a uložíme ho na pol hodinu do chladničky.

Marhule umyjeme, osušíme, nakrájame na polovice alebo štvrťky, dáme do misy, zasypeme vanilkovým cukrom a škrobom a jemne premiešame.

Vyberieme cesto, vyvaľkáme na papieri na pečenie (posypanom múkou) na kruh. Marhule dáme do stredu asi 8 cm od okraja. Okraje preklopíme na kraj ovocia. Ovocie posypeme mandľovými lupienkami. Papier s koláčom opatrne zošuchneme na plech a upečieme na 180 stupňov. Trvá to asi 20-30 minút.