Koľko to trvá
Cca 2 hodiny aj s kysnutím
Čo potrebujeme
500 g múky hladkej
1 polovicu kocky čerstvého droždia alebo sáčok sušeného
80 g kryštálového cukru (ja dávam polovicu)
125 ml vody
125 ml mlieka
60 g mäkkého masla
1 vajce
2 lyžice tekutého masla
1 štipku soli (trochu väčšiu)
môžete aj nastrúhanú citrónovú alebo pomarančovú kôru
Na potretie:
1 žĺtok s trochou mlieka
Náplň
500 ml šľahačky 40%
práškový cukor podľa chuti
alebo džem alebo čo chcete
Ako na to
Do misy dáme múku, cukor, v strede spravíme jamku, nalejeme vlažnú vodu s mliekom, vajce, rozdrobíme droždie, necháme nažiť. Zmiešame, pridáme maslo, soľ, med a vypracujeme parádne cesto. Necháme vykysnúť cca 45 minút. Premiesime, vyrobíme bochníčky, potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a upečieme na 180 stupňov.
Necháme vychladiť a plníme šľahačkou, džemom, nutelou alebo ničím.
Dobrú chuť!