Koľko to trvá
Asi hodinu, chladenie 2×30 minút najmenej
Čo potrebujeme
Na spodok
200 g maslových keksov
150 g masla
Na krém
500 g mäkkého tvarohu
400 g bieleho smotanového jogurtu
1 citrón, najlepšie bio
8 plátkov želatíny
2 balíčky vanilkového cukru
130 g práškového cukru
250 ml šľahačky
Na ovocné želé
500 g drobného ovocia (ríbezle, maliny, višne, čerešne, čučoriedky, čierne ríbezle, černice), aj mrazené
1 kopcovitú lyžicu Zlatého klasu, alebo iného škrobu, no nie bezgluténového
2 lyžice kryštálového cukru
200 ml šťavy z višňového kompótu, alebo vody
4 plátky želatíny
Ako na to
Na dno tortovej formy položíme koleso z papiera na pečenie. Keksy nahrubo zmixujeme, alebo roztlčieme v sáčku kladivom a v mise zmiešame s roztopeným maslom. Masu uťapkáme na dno tortovej formy s papierom a necháme v chladničke stuhnúť.
Medzitým dáme v malom množstve studenej vody napučať želatínu na krém. V mise zmiešame jogurt, tvaroh, cukor a vanilkové cukry, nastrúhanú kôru z citróna, šťavu z polovice citróna. Želatínu zohrejeme, kým sa neroztopí a vylejeme do misy. Zamiešame. Šľahačku vyšľaháme a jemne zamiešame do krému. Vylejeme do tortovej formy na keksy a necháme schladiť aspoň pol hodiny.
Pripravíme si želé.
V hrnci necháme zovrieť kompótovú šťavu, alebo len vodu s cukrom. V malej miske rozmiešame v troške vody Zlatý klas a vylejeme do hrnca. Uvaríme za stáleho miešania hustú masu. Do nej nasypeme ovocie a varíme maximálne minútu. Ak máme ovocie čerstvé, nevaríme, len zmiešame s horúcou masou. Necháme vychladiť. 6 plátkov želatíny necháme napučať, rozpustíme a vmiešame do ovocia. Vychladené nalejeme na vrch koláča do tortovej formy.
Koláč necháme stuhnúť, najlepšie cez noc.
Chesecake