Stačí jedna finta a kurča je šťavnaté a chutné.
Koľko to trvá
2 hodiny
Čo potrebujeme
1 kvalitné kurča
1 lyžičku soli + na posolenie kurčaťa
3 lyžičky sladkej červenej papriky
1 strúčik cesnaku
olej (nie panenský)
Na zeleninovú oblohu
3 veľké mrkvy
2 cibule, alebo šalotky
5 strúčikov cesnaku
250 g šampiňónov,
200 ml vývaru, alebo vody
soľ
Ako na to
Kurča dobre umyjeme zvonka aj zdnuka, odstránime zvyšky krvi a vnútorností. Odrežeme prebytočnú kožu, tuk, trtol a letky. Posolíme zdnuka aj zvonka.
Zviažeme potravinovou niťou. Nohy aj krídla, aby priliehali tesne k telu.
Pripravíme si marinádu na potieranie: Olej, 3 lyžičky papriky, soľ a 1 pretlačený strúčik cesnaku zamiešame a potrieme prednú časť kurčaťa (tú, kde sú prsia).
Vložíme do pekáča prsami nadol a donatierame celé. Kurča je najlepšie položiť na mriežku, alebo na 4 na polovicu rozkrojené cibule.
Okolo kurčaťa dáme nakrájanú zeleninu, posolíme, podlejeme vývarom, alebo vodou a pečieme pri 200 stupňoch pol hodiny. Potom kurča otočíme, natrieme ešte raz a dopečieme asi hodinu, hodinu a štvrť. Posledných 10 minút bez vrchnáka.
Nechajme oddýchnuť 10 minút a môžeme podávať.
Finta
Finta je dobré zviazanie kurčaťa. Zabezpečí to šťavnatosť a chuť.