Dezerty a maškrty, Všetky recepty

Broskyňový džem

Broskyňový džem vám v zime pripomenie všetko letné slnko.

Koľko to trvá

Max hodinu

Ako sa to robí

Umyté, vykôstkované broskyne (asi 1,5 kg) nakrájame na kocky, vložíme do hrnca a zasypeme pol kilom želírovacieho, alebo aj normálneho kryštálového cukru. Varíme za stáleho miešania  asi 20-30 minút. Keď sa odparila prebytočná voda a masa zhustla, pridajte pektín (podľa návodu), šťavu z jedného citróna, vanilkový cukor a premixujte ponorným mixérom. Nie na úplnú kašu.

Varte ešte 10 minút. Potom naplňte vysterilizované poháre, zatvorte, obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Finta

Poháre a lievik naozaj poriadne vysterilizujte. Aby sa džemu nechytila pleseň.

Nákupný zoznam

1,5 kg zrelých broskýň, pol kila cukru (kryštálový, alebo želírovací) 1 citrón, 1 vanilkový cukor, pektín, 2 7-decové a 1 decový pohár, resp. 4 – 5 menších džemových pohárov.