Dezerty a maškrty, Múčne jedlá, Všetky recepty

Jablkový mrežovník z lineckého cesta

Úplne najlepšia verzia mrežovníka z lineckého cesta.

Koľko to trvá

Príprava pol hodinu, pečenie 45 minút

Čo potrebujeme na jeden plech

400 g hladkej múky

180 g práškového cukru

350 g masla

2 vanilkové cukry

1 vajce

1 žĺtok

2 kg jabĺk

1 škoricový cukor

1 citrón

Ako na to

Na dosku dáme preosiatu múku, cukor, vanilkový cukor. Pridáme studené nastrúhané maslo, spracujeme na sypkú drobenku medzi dlaňami. Spravte čo najmenšie hrudky. Pridáme vajce a žĺtok a rýchlo vytvarujeme hladké cesto. Bochník uložíme na pol hodiny do chladničky.

Ošúpeme jablká, nakrájame ich a dáme variť s citrónovou šťavou a jedným škoricovým a vanilkovým cukrom.

Uvaríme do polomäkka, necháme vychladiť.

Z cesta odrežeme 2/3, vyvaľkáme na pomúčenom papieri na pečenie a papier s cestom presunieme na plech. Na cesto rozprestrieme vychladenú jablkovú plnku a zo zvyšku cesta spravíme mriežky tak, že ho vyvaľkáme a nakrájame radielkom, alebo nožom na pásiky.

Pečieme na 180 stupňov asi 45 minút.

Finta

Cesto spravte presne podľa postupu. Len tak bude naozaj krehké a dobré.