Jedlá zo zeleniny, Všetky recepty

Kvasená kapusta sudová

Najzdravšia superpotravina domáca!

Koľko to trvá

Hodinu zmäknutie, týždeň kvasenie

Ako sa to robí

Nastrúhanú kapustu ukladajte do vydezinfikovanej nádoby, najlepšie vane. Posýpajte zmesou soli a rasce.

Dobre premiešajte a nechajte hodinu zmäknúť.

Ukladajte do kameninovej nádoby, samozrejme dôkladne umytej.

Veľmi silno udupte. Prebytočnú vodu vylievajte.

Na vrch dajte záťaž. Čisté dosky a kamene.

Nechajte týždeň – 10 dní v relatívnom teple (na chodbe), potom presuňte do pivnice, alebo garáže. Ak hrozí zamrznutie, obaľte polystyrénom.

Po každom vybratí kapusty udupte nanovo a zaťažte.

Drážka na vodu hore na nádobe musí byť vždy plná vody a nikdy tam nesmie byť kapusta. Hnije to tam.

Môžete prikrývať vyžehlenou handričkou, ktorá zbiera penu. Tú pravidelne perte.

Finta

Môžete použiť aj jablká, alebo aj  vínne listy.

Nákupný zoznam

Na 40 kíl kapusty použite kilo soli a jedno balenie rasce.