Jedlá s mäsom, Jedlá z cestovín, Všetky recepty

Lasagne boloňské s mletým mäsom a bešamelom

Koľko to trvá

2,5 hodiny aj s pečením

Čo potrebujeme na 8 porcií

Balíček lasagne

500 g mletého hovädzieho mäsa

1 cibuľu

1 mrkvu

2 stopky rapíkatého celeru

1 malú konzervu paradajkového pretlaku

1 konzervu krájaných paradajok

150 ml červeného vína

150 ml vývaru

tymián

bazalka

soľ

čierne korenie

maslo

olej

500 ml mlieka

muškátový orech

biele korennie

parmezán

Ako sa to robí

Do hrnca dáme 2 lyžice oleja a 1 veľkú lyžicu masla. Opražíme jednu nadrobno nakrájanú cibuľu, 1 nastrúhanú mrkvu a 2 nadrobno nakrájané stopky rapíkatého celeru. Pridáme lyžicu paradajkového pretlaku a pol kila mletého hovädzieho mäsa. Opražíme. Vlejeme 1 konzervu krájaných paradajok, soľ, korenie, tymián, bazalku, víno a vývar.

Dusíme na miernom plameni 50 minút.

Plátky lasagne uvaríme v slanej vode 5 minút, vyberieme a prelejeme studenou vodou, aby sa nezepili.

V hrnci roztopíme 2 lyžice masla, poprášime 2 lyžicami hladkej múky, opražíme, nespálime. Zalejeme pol litrom mlieka, zvaríme, rozbijeme hrčky. Osolíme, okoreníme bielym korením a muškátovým orechom.

Do vymasteného pekáča ukladáme plátky cestovín, polejeme 1/3 bešamelu, polovicou mäsovej zmesi, zase plátky cestovín, bešamel, mäso, cestoviny. Posledná vrstva je bešamel.

Pečieme na 180 stupňov asi 50 minút.

Ešte horúce posypeme parmezánom.