You are currently viewing Pečené kurča šťavnaté

Pečené kurča šťavnaté

Stačí jedna finta a kurča je šťavnaté a chutné.

Koľko to trvá

2 hodiny

Čo potrebujeme

1 kvalitné kurča

1 lyžičku soli + na posolenie kurčaťa

3 lyžičky sladkej červenej papriky

1 strúčik cesnaku

olej (nie panenský)

Na zeleninovú oblohu

3 veľké mrkvy

2 cibule, alebo šalotky

5 strúčikov cesnaku

250 g šampiňónov,

200 ml vývaru, alebo vody

soľ

Ako na to

Kurča dobre umyjeme zvonka aj zdnuka, odstránime zvyšky krvi a vnútorností. Odrežeme prebytočnú kožu, tuk, trtol a letky. Posolíme zdnuka aj zvonka.

Zviažeme potravinovou niťou. Nohy aj krídla, aby priliehali tesne k telu.

Pripravíme si marinádu na potieranie: Olej, 3 lyžičky papriky, soľ a 1 pretlačený strúčik cesnaku zamiešame a potrieme prednú časť kurčaťa (tú, kde sú prsia).

Vložíme do pekáča prsami nadol a donatierame celé. Kurča je najlepšie položiť na mriežku, alebo na 4 na polovicu  rozkrojené cibule.

Okolo kurčaťa dáme nakrájanú zeleninu, posolíme, podlejeme vývarom, alebo vodou a pečieme pri 200 stupňoch pol hodiny. Potom kurča otočíme, natrieme ešte raz a dopečieme asi hodinu, hodinu a štvrť. Posledných 10 minút bez vrchnáka.

Nechajme oddýchnuť 10 minút a môžeme podávať.

Finta

Finta je dobré zviazanie kurčaťa. Zabezpečí to šťavnatosť a chuť.