You are currently viewing Slivkové oči – kysnuté koláčiky

Slivkové oči – kysnuté koláčiky

Drobné, rozkošné koláčiky bez masla potešia deti aj veľkých.

Koľko to trvá

Tak 2 a pol hodiny

Ako sa to robí

600 g hladkej, alebo polohrubej múky zamiešame s polovicou kocky droždia, pol litrom vlažného mlieka, štvrť litrom rastlinného oleja, trochou soli, dvoma vanilkovými cukrami . Vymiesime pevné cesto a necháme ho 45 minút pri izbovej teplote nakysnúť. Premiesime, necháme ešte 15 – 20 minút a dáme na dosku. Jemne vyvaľkáme na centimetrový plát a vykrojíme koláčiky. Veľkosť určite sami.

Do každého kolieska dáme lyžičku tvarohovej plnky –  s cukrom a citrónom – a na to položíme polovicu slivky (ak chcete mini koláčiky, tak štvrťku slivky). Slivky predtým obalíme v škoricovom cukre.

Po vybratí z trúby ich posypte práškovým cukrom.

Pečieme asi 20-30 minút pri 170 stupňoch. Ak sú koláčiky väčšie, potrieme okraje roztopeným maslom s 2 lyžicami rumu.

Finta

Správne by malo cesto kysnúť aj 2 dni, na noc sa má uložiť do chladničky. Ale to až inokedy…

Nákupný zoznam

600 g múky – polohrubej, alebo hladkej (plus na posypanie dosky),  pol balíčka čerstvého droždia, cca pol litra mlieka, 2,5 deci oleja, 2 vanilkové cukry, pol lyžičky soli, pevné, zrelé slivky (cca 30 kusov podľa veľkosti koláčikov) , 2 kocky tvarohu, citrónová šťava z jedného citróna, kryštálový cukor podľa chuti, maslo a 2 lyžice oleja (nemusí byť), práškový cukor na posypanie.

Pridaj komentár