Múčne jedlá, Všetky recepty

Veľkonočné venčeky z kysnutého cesta ozdobené vajíčkom

Koľko to trvá

S kysnutím 2 – 2,5 hodiny

Čo potrebujeme na 7 venčekov

Na cesto

600 g hladkej múky

100 g práškového cukru

250 ml vlažného mlieka

1 kocku droždia

štipku soli

3 celé vajcia

115 g masla

1/2 lyžičky vanilkového extraktu

šťavu z polovice citróna

Na polevu

100 g práškového cukru

3 lyžice teplého mlieka

Na ozdobu

Cukrové farebné konfety, uvarené farbené vajcia, alebo umelé vajcia.

Ako sa to robí

Do misy dáme múku, cukor, vlažné mlieko a do mliečneho jazierka rozdrobíme 1 kocku droždia. Necháme 15 minút nažiť.

Začneme miesiť. Postupne pridávame štipku soli, celé vajcia, mäkké maslo. Nakoniec vanilkový extrakt a šťavu z citróna.

Vymiesime hladké cesto, poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme 90 minút nakysnúť. V polovici rukou premiesime.

Cesto vylejeme na pomúčenú dosku a rozkrájame na 14 rovnakých kúskov. Tie vytvarujeme do buchtičiek a ušúľame na cca 15 centimetrové šúľky.

Vždy dva a dva spletieme do copu a vytvarujeme 7 venčekov s dierou uprostred.  Poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte chvíľku podkysnúť.

Pečieme pri 180 stupňoch doružova.

Po vybratí ešte horúce natierame polevou z cukru a mlieka a ozdobíme cukrovými konfetami. Do stredu každého dáme vajce.

Finta

Niekde sa pečú venčeky spolu s farbenými vajcami, alebo sa tam dáva už uvarené vajce po pečení. Ja dávam umelé vajíčko len na ozdobu.