Čo potrebujeme
Na biskvit
- 4 vajcia
- 85 g práškového cukru
- 85 g hladkej múky
Na bielkové cesto
- 4 bielky
- 60 g cukru
Na plnku
- 600 g šľahačky (40%) – podľa mňa stačí 400 g
- podľa chuti lyžicu – dve cukru
- podľa chuti aj konzervované mandarinky
Okrem toho
- Práškový cukor na posypanie
Ako na to
- Trúbu vyhrejeme na 160 stupňov.
- Najprv si pripravíme bielkové cesto. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Postupne prisýpame cukor, až vznikne tuhá, lesklá hmota. Masu dáme do vrecka so širokým ozdobným koncom.
- Teraz biskvitové cesto: Vajcia vyšľaháme s cukrom do peknej peny. Postupne vsypeme a primiešame múku.
- Na plech dáme po šírke rozrezaný papier na pečenie. Na každú stranu nastriekame 3 pásy bielkového cesta vo vzdialenosti asi 5 cm a z oboch strán ich uzatvoríme – vznikne ohrádka. Vypotrebujeme celé množstvo bielkovej masy, ohrádku môžeme zvýšiť.
- Medzi bielkové pásy nalejeme lyžicou biskvitové cesto.
- Pred pečením poriadne posypeme práškovým cukrom cez sitko. To je dôležité, koláč bude tak chrumkavý.
- Pečieme do bledohneda asi 30 minút.
- Šľahačku vyšľaháme. Ak máte radi sladké, pridajte aj cukor podľa chuti.
- Vychladené pláty cesta zbavíme papiera. Jednu polovicu dáme na servírovaciu misu, naplníme šľahačkou a ak chceme aj mandarínkami a prikryjeme druhým plátom.
- Necháme vychladiť a podávame.
- Odporúčame zjesť v ten deň, na druhý deň zmäknú.