You are currently viewing Ruský boršč

Ruský boršč

Boršč je výdatná zahrievajúca polievka na zimné dni. Má mnoho verzií, skúsme túto!

Koľko to trvá

Také 3 hodiny

Ako sa to robí

Boršč chce aspoň 3 druhy mäsa, hovädzie, bravčové a jahňacie. Ja použijem namiesto neho udené.

Na asi 3 litre polievky potrebujeme v prvom rade dobrý vývar z mäsa a kostí. Ten si pripravíme ako prvý.

Asi po pol kile mäsa – bravčové predné, hovädzie s kosťou a údené dáme do osolenej vody. Pridáme kosti – aj bravčové, nové a čierne korenie a bobkový list.

Varíme asi 1,5 hodiny na slabý plameň, penu odoberieme.  Po 1,5 hodinách vývar scedíme, do čistého dáme späť mäso, rozobrané na kúsky a  2 zemiaky, nakrájané kocky. Varíme asi 20 minút. Vložíme cca pol kila kyslej kapusty a necháme variť.

Na panvici na masti speníme cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler nakrájané na kocky. Osolíme, okoreníme. Osmažíme. Zalejeme vývarom z hrnca a podusíme. Pridáme nastrúhanú červenú repu, udusíme spolu s lyžicou paradajkového pretlaku.  Celé vysypeme do hrnca, pridáme 2-3 strúčiky rozdrveného cesnaku.

Necháme spolu variť tak 2-3 minúty.

Na tanieri vložíme do každej porcie lyžicu kyslej smotany a ozdobíme niečím zeleným.

Finta

Ak nechcete úplne krvavo červenú polievku, dajte namiesto čerstvej repy sterilizovanú.

Nákupný zoznam

Pol kila až kilo kyslej kapusty, pol kila bravčového, hovädzieho a údeného mäsa, kosti, 2 veľké zemiaky, 2 -3  mrkvy, 2 petržleny, štvrťka zeleru, cibuľa, 1 menšia cvikla, paradajkový pretlak, masť, alebo olej, soľ, korenie, cesnak,  bobkový list, kyslá smotana, zelená vňať na ozdobu.

Pridaj komentár