Rímska špecialita je skvelá tým, že krémovosť robia vajcia, nie smotana.
Koľko to trvá
Max pol hodinu
Ako sa to robí
Na studenú panvicu nakrájajte na polcentimetrové kúsky anglickú slaninu (v originále talianske guanchale). Nechajte postupne vytopiť. Okoreňte čerstvo namletým čiernym korením. Dajte variť špagety do osolenej vody.
Do misky rozbite jedno vajce a dva žĺtky a nastrúhajte tam hojne parmezánu.
Keď je slanina chrumkavá, odlejte prebytočný tuk, vypnite plyn a vložte uvarené špagety. Po lyžičkách pridávajte vodu z cestovín za účelom vychladnutia panvice tak, aby sa vajcia neuvarili na praženicu. Keď už voda v panvici nesyčí a nevyparuje sa, vlejte vajcia s parmezánom, rýchlo poriadne premiešajte a hneď servírujte. Na tanieri ešte pridajte čierne korenie a môžete posypať parmezánom. Nesoľte, slanina a parmezán sú slané dosť.
Finta
Slanina sa musí začať škvariť na studenej panvici, aby sa šokom nespiekla a aby pustila čo najviac tuku.
Pozor na teplotu panvice. Musí byť akurát, inak máte okamžite praženicu a nie krémovú omáčku. Dá sa to regulovať prilievaním vody zo špagiet. Intenzívne miešajte, aby vajcia neležali na panvici skoro vôbec. Hneď vysypte do servírovacej misy, alebo na taniere.
Nákupný zoznam
Špagety, 3 vajcia, parmezán, anglická slanina, čierne korenie, soľ.