Koľko to trvá
2 a viac hodín
Čo potrebujeme – na cesto
500 g hladkej múky
250 g studeného masla
1 celé vajce
150 ml studenej vody
1 prášok do pečiva
1 štipku soli
Na krém
300 g mäkkého masla
1 konzervu sladkého kondenzovaného mlieka (400 g)
200 ml mlieka
2 vajcia
1 kopcovitú lyžicu Zlatého klasu
1 vanilkový cukor
Ako na to
- Na dosku dáme múku, prášok do pečiva, soľ a studené maslo nakrájané na kocky. Vypracujeme veľmi jemnú mrvenicu. Pridáme vajce a studenú vodu a vypracujeme hladké cesto. Rozrežeme ho na 8 kúskov a dáme na 3 hodiny do chladničky.
- Medzitým si spravíme puding: v troche mlieka rozmiešame Zlatý klas, potom aj vajcia. Vlejeme do horúceho zvyšného mlieka a miešame, kým nie je puding hustý. Preložíme ho na misu, zakryjeme ju fóliou a necháme vychladiť.
- V mise vyšľaháme maslo a postupne pridáme vychladený puding a konenzované mlieko.
- Na doske vyvaľkáme 8 veľkých kruhov a tie postupne pečieme na 210 stupňov asi 10 minút na plechu vystlanom papierom na pečenie.
- Nezabudnite každý plát pred pečením poprepichovať vidličkou, aby sa vám netvorili veľké bubliny. Ja som zabudla.
- Na každý plát položíme plytký tanier alebo tortovú formu a obrežeme, aby nám vzniklo 8 pekných kolies.
- Odrezky odložíme.
- Kruhy postupne natierame tenkou vrstvou krému a kladieme na seba. Krémom natrieme aj vrch a boky.
- Odrezky rozdrvíme a posypeme nimi vrch a boky torty.
- Nakoniec tortu zaťažíme tanierom, na ktorý sme položili kastrólik s vodou a vychladíme.