“Údený” pečený losos
Filet čerstvého, alebo rozmrazeného lososa
Kilo kryštálového cukru
Pol kila soli
3 deci Metaxy, či iného hnedého alkoholu
Rybu umyjeme a osušíme
V zapekacej mise zmiešame soľ a cukor
Vložime rybu, zahrabeme.
Polejeme alkoholom
Necháme “údiť” jednu, max 4 hodiny
Rybu vyberieme, soľ, cukor a koňak vyhodíme, rybu umyjeme, osušíme a pečieme nasucho v rúre na 200 stupňov 20 minút.
Ružová šošovica s koreňovou zeleninou
Štvrť kila lúpanej ružovej šošovice
1 cibuľa, alebo šalotka
2 mrkvy
1 petržlen
1/4 celeru
1 l vývaru (môže byť aj voda, ale nie je to také dobré)
1-2 konzervy krájaných paradajok
soľ
korenie
tymián
kečup
Na oleji speníme cibuľu, alebo šalotku. Pridáme na malé kocky nakrájané: mrkvu, petržlen a plátok celeru. Osmahneme, zalejeme troškou vývaru a dusíme 10 minút.