Jedlá zo zeleniny, Vianoce, Všetky recepty

Jednoduchý zemiakový šalát so slaninou

Koľko to trvá

S uvarením zemiakov cca 40 minút

Čo potrebujeme na 2 porcie

500 g malých lojových zemiakov

1 a pol citrónu

100 g slaniny

125 ml oleja

1 vajce

1 lyžicu dijonskej horčice

pol lyžičky cukru

1 lyžičku soli

korenie

petržlenovú vňať alebo pažítku

Ako na to

Zemiaky uvaríme v šupke.

Ešte teplé ich ošúpeme a nakrájame na kolieska. Na zemiaky nastrúhame citrónovú kôru a vytlačíme citrónovú štavu.

Slaninu nakrájame na kocky a opražíme na horúcej panvici do chrumkava. Dáme ju na papierovú utierku, aby sme ju zbavili prebytočného tuku.

Do úzkej vysokej nádoby dáme olej, vajce, soľ, cukor, korenie, horčicu a šťavu z polovice citróna.

Ručným mixérom pohybujeme hore a dole a o pár sekúnd spravíme hustú majonézu. Dochutíme.

(Majonézu urobíte aj v normálnom mixéri. Dajte tam všetky suroviny a zmixujte).

Na zemiaky vylejeme majonézu, dobre, avšak opatrne premiešame. Ďalej na ne dáme slaninu a petržlenovú vňať, či pažítku.