You are currently viewing Vrstvený jablkový mandľový koláč s citrónovo-mandľovou polevou | Zuzana Machová

Vrstvený jablkový mandľový koláč s citrónovo-mandľovou polevou | Zuzana Machová

Koľko to trvá 30 minút + cca 75 minút pečenie

Čo potrebujeme

Na cesto

  • 250 g hladkej múky
  • 2 bio-citróny
  • 200 g masla
  • 200 g práškového cukru (ja dávam 100)
  • 1 vanilkový cukor
  • štipku soli
  • 5 vajec
  • 100 g lúpaných mletých mandlí
  • 50 g práškového cukru
  • 2 hrste mandľových plátkov

Ako na to

Jeden citrón vydrhneme v horúcej vode, osušíme, nastrúhame na jemnom strúhadle. Oba citróny vytlačíme. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a soľou vymiešame. Zamiešame s 2/3 citrónovej šťavy a citrónovou kôrou. Postupne vmiešame vajcia – jedno po druhom, múku, nastrúhané mandle, prášok do pečiva.

Jablká umyjeme, osušíme, ak treba, ošúpeme. Nakrájame alebo nastrúhame na tenučké plátky. Do vymastenej formy na biskupský chlebík dáme vrstvu cesta, plátky jabĺk, cesto, jablká. Vrchná vrstva nech je cesto. Pečieme na 160 – 180 stupňov (podľa toho, ako vám pečie trúba) 75 minút. Treba pomaly, lebo cesto je ťažké.

Keď koláč vychladne, vyšľaháme 50 g práškového cukru so zvyškom citrónovej šťavy, polejeme koláč a posypeme nasucho opraženými mandľovými plátkami.