Dukátové buchtičky ako rozkošný dezert pohladia dušu.
Koľko to trvá
2 hodiny aj s kysnutím cesta.
Ako sa to robí
Buchtičky:
Z vlažného mlieka, lyžice cukru a droždia spravte kvások, nechajte 15 minút nažiť.
Cesto vymiesime z 250 g hladkej múky, 2 vajec, 2 žĺtkov, trochy soli, 2 lyžíc cukru, štipky., nastrúhanej pomarančovej kôry, masla a mlieka. Má byť hladké a mäkké, skôr redšie. Ak sa vám zdá príliš riedke, pridajte trochu múky.
Nechajte prikryté asi 30 – 45 minút vykysnúť. Dáme na dosku, rozvaľkáme na 2 cm, nakrájame a vyrábame jednotlivé buchtičky, ktoré ukladáme na vymastený plech, alebo pekáč. Potrieme roztopeným maslom s rumom teraz a aj hneď po upečení. Pečieme na 180 stupňov cca 30 minút.
Krém
Smotanu a mlieko prevaríme s cukrom, vanilkovým luskom, alebo arómou a pomaly vo vodnom kúpeli zašľaháme do žĺtkov. Keď krém zhustne, je hotový.
Finta
Odporúčam uvariť dvojitú dávku krému.
Nákupný zoznam:
Buchtičky: 60 ml mlieka, 250 – 300 g múky, 45 g kryštálového cukru, 20 g droždia, 2 vajcia, 2 žĺtka, štipka soli, 1 pomaranč na kôru, 60 g masla izbovej teploty + na potretie + na vymastenie pekáča.
Krém:
1 smotana, alebo šľahačka, 50 ml mlieka, 2 lyžice cukru, vanilkový lusk, alebo aróma, 3 žĺtka